вторник, 9 април 2013 г.

Пролетна супа от лапад

Не знам за вас, но когато дойде пролетта не спирам да хапвам зелении-дали ще бъдат марулки, спанак, зелен лук/чесън акомпаниращи по-горните зеленчуци, коприва, киселец или лапад.

Затова на вашето внимание представям една от моите любими пролетни супи. Последният път си направих една стабилна тенджерка, която изядох почти за ден...толкова много обичам тази супа. Надявам се и на вас да допадне, защото рецептата е безкрайно лесна. Човек се чувства като магьосник докато я прави-слагаш всичко е една купа, абракадабра с шипка вълшебство (в случая просто сол и черен пипер :)) и имаш полезна-пролетна-сгряваща-душата-супа.

Разбира се, вие ще прецените дали рецептата ще ви допадне колкото и на мен. А нужните продукти за нея са:

1) Една връзка лапад
2) Един стрък зелен лук и един стрък пресен чесън
3) 3-4 супени лъжици олио
4) Един голям морков
5) Червен пипер
6) Сол
7) Черен пипер
8) Ориз
9) Кисело мляко (по избор)


Супичката става още по-вкуса с лъжица кисело мляко

Начин на приготвяне:

Измивате и нарязвате лапада на средни по-големина лентички. Измивате и нарязвате пресния лук и чесън. Добавяте зелените съставки по-горе в тенджерка с големина по ваш избор. Наливате вода на око-ако я обичате по-течна наливате повечко, а ако я предпочитате по-гъста наливате по-малко.Настъргвате изчистения морков на едро ренде и го добавяте в тенджерата. След това към всички съставки добавяте лъжичките олио, солта, черния и червения пипер и оставяте да ври докато лапада омекне и започне да се сварява. След като супичката започне да завира добавяте около половин чаена чашка ориз и оставяте тенджерата на по-бавен огън докато ориза се свари.

След като ориза се свари грабвате черпака и си сипвате ароматна купа от пролетната ни супа с лапад, която по желание може да гарнирате с лъжица-две кисело мляко.

Приятен апетит и вкусен ден от мен 
Тараторина :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар