вторник, 23 април 2013 г.

Пъстърва на фурна с песто и сушени домати

Предполагам знаете по-добре и от мен, че е хубаво човек да хапва често рибка. Не знам за вас, но пъстървата ми е една от любимите ми рибоци, които могат да бъдат сготвени лесно и вкусно.

На вашето внимание предлагам лесна рецепта за пъстърва на фурна, с която вчера импровизирах, но мисля, че се получи доста добре :)



Нужни продукти:
2 пъстърви
2-3 средни по големина моркова
4-5 средни пресни картофчета
2-3 супени лъжици песто
6 броя сушени домати
сол на вкус
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Взимате 2 или 3 изчистени пъстърви (или повече ако домакинството ви е по-голямо) и ги поставяте в йенска тенджера или в съд с незалепващо покритие. Моите страхотни приятели ми подариха за именния ден страхотен съд, в който каквото и да сготвя става чудесно. И затова винаги, когато експериментирам с ястия на фурна използвам нея.

След това поръсвате пъстървите хубаво със сол и черен пипер. Намазвате коремчето с песто и слагате в него сушените доматки по цялата дължина. За гарнитура и в
цвят разбира се, реших да сложа и малко морковчета и пресни картофки. Нарязах морковите на лентички и ги овкусих с малко олио, прясна мащерка и сол. Картофите нарязах на шайби, поръсих със сол, малко черен пипер, розмарин и олио. Марковчетата и картофките наредих отстрани до рибоците, за да се изпекат. 

След това слагате във фурната на 3 или 4 в зависимост от силата, с която пече вашата. Моята е по-слаба и затова ги сложих да се пекат на четвърта степен. След половин час махнах капака и ги запекох, за да хванат коричка и воала... всичко е готово :)

Аз ги сервирах със зелена салата и филия черен хляб намазана с домашна майонеза с див чесън. Хем вкусна, хем полезна вечеря :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар