Здравейте
Приятели,
Отдавна не съм писала, за което съжалявам. Причините са три. Първата-оказа
се, че поддържането на блог е доста по-времеемко отколкото предполагах…хем да
сготвиш, хем да снимаш, хем да опишеш с мерак манджичката. Втората-кухнята беше
нападната от гадинки и докато не изтребих и последната почти не съм готвила, а
дори и да го правих беше на бързо. Добрата новина е, че сега цялата ми кухня е
пренаредена, кристално чиста и много освежена ще като визия, за което ще ви
разкажа друг път. И третата и най-е любима моя причина е малкия кучо, който от
няколко седмици е новият ни съквартирант. Негови
снимки ще кача веднага щом успея да го хвана мирен ;)
Та както ви споменах кухничката ми е пренаредена и освежена и нямаше как да
не се развъртя из нея с кеф и да не завия едни апетитни лозови сърми.
Нужни продукти:
1 средна по големина глава лук
3 средни моркова
4-5 супени лъжици доматено пюре или домати от консерва
400 гр кайма
1 чаена чаша ориз
1 буркан лозови листа
1 супена лъжичка сух джоджен
1 супена лъжица пресен копър
1 щипка куркума и 1 с.л. сладък червен пипер
2 тънки резена пушен сушен бут
500 мл пилешки бульон
4 с.л. олио за запържване
Начин на приготвяне:
Нарязвате лука ситно и го слагате да се запържи в средно сгорещено олио. След
това настъргвате морковите и ги слагате в тигана с лука заедно със суровата
кайма. Като каймата стане готова и покафенее апетитно добавяте измития ориз и
също го запържвате докато стане стъклен. След това добавяте лъжичките доматено
пюре и половин чаена чаша вода. Разбърквайте сместа и изчакайте докато ориза се
посвари и стане полуготов. През това време добавете куркумата, червения пипер,
джоджена и парченцата сушен бут, който преди това сте накъсали с ръце на
дребно.
След като водичката изври дръпнете
тигана от котлона и изчакайте сместа да изстине. Когато сместа е достатъчно
изстинала, така че да не ви пари, когато боравите със сместа добавете и
нарязания пресен копър. След това извадете лозовите листа от буркана като запазите
маринатата от буркана и започнете да свивате сърмичките. Аз лично използвам
чаена лъжица като измерител за сместа-на по-малките листа слагам по 1 лъжичка смес,
а на по-големите по 2 лъжички.
В случай, че котлона ви е много силен, може на дъното на тенджерата да поставите
поставка против изгаряне-обикновено са метални. Ако нямате (както аз например ;)) може съвсем спокойно да използвате порцеланова
чиния. Наредете върху чинията свитите сърми. След това изсипете маринатата от
буркана със сърми и пилешкия бульон. Аз имах останал бульон и затова го използвах
за по-плътен вкус, но ако нямате (както аз в 99% от случаите) съвсем спокойно
сложете вода докато залее сърмите. След това отгоре отново поставете една
порцеланова чиния, с която да ги затиснете и ги сложете да се варят на умерен
огън. Варете сърмите около половин час.
След това сервирайте докато са топли с няколко лъжички кисело мляко. Ако
хапвате това вечерта и не ви предстои излизане съвсем спокойно може да добавите
към млякото и счукана скилидка чесън за още по-апетитен вкус.
Ами това е от мен за днес мили Тараторковци-дано
рецептата да ви хареса толкова колкото и на нас ;)
Няма коментари:
Публикуване на коментар