понеделник, 17 юни 2013 г.

Лозови сърми с кайма и пушен бут

Здравейте Приятели,

Отдавна не съм писала, за което съжалявам. Причините са три. Първата-оказа се, че поддържането на блог е доста по-времеемко отколкото предполагах…хем да сготвиш, хем да снимаш, хем да опишеш с мерак манджичката. Втората-кухнята беше нападната от гадинки и докато не изтребих и последната почти не съм готвила, а дори и да го правих беше на бързо. Добрата новина е, че сега цялата ми кухня е пренаредена, кристално чиста и много освежена ще като визия, за което ще ви разкажа друг път. И третата и най-е любима моя причина е малкия кучо, който от няколко седмици е новият ни съквартирант.  Негови снимки ще кача веднага щом успея да го хвана мирен ;)
Та както ви споменах кухничката ми е пренаредена и освежена и нямаше как да не се развъртя из нея с кеф и да не завия едни апетитни лозови сърми.


Нужни продукти:
1 средна по големина глава лук
3 средни моркова
4-5 супени лъжици доматено пюре или домати от консерва
400 гр кайма
1 чаена чаша ориз
1 буркан лозови листа
1 супена лъжичка сух джоджен
1 супена лъжица пресен копър
1 щипка куркума и 1 с.л. сладък червен пипер
2 тънки резена пушен сушен бут
500 мл пилешки бульон
4 с.л. олио за запържване



Начин на приготвяне:
Нарязвате лука ситно и го слагате да се запържи в средно сгорещено олио. След това настъргвате морковите и ги слагате в тигана с лука заедно със суровата кайма. Като каймата стане готова и покафенее апетитно добавяте измития ориз и също го запържвате докато стане стъклен. След това добавяте лъжичките доматено пюре и половин чаена чаша вода. Разбърквайте сместа и изчакайте докато ориза се посвари и стане полуготов. През това време добавете куркумата, червения пипер, джоджена и парченцата сушен бут, който преди това сте накъсали с ръце на дребно.

След като водичката изври дръпнете тигана от котлона и изчакайте сместа да изстине. Когато сместа е достатъчно изстинала, така че да не ви пари, когато боравите със сместа добавете и нарязания пресен копър. След това извадете лозовите листа от буркана като запазите маринатата от буркана и започнете да свивате сърмичките. Аз лично използвам чаена лъжица като измерител за сместа-на по-малките листа слагам по 1 лъжичка смес, а на по-големите по 2 лъжички.

В случай, че котлона ви е много силен, може на дъното на тенджерата да поставите поставка против изгаряне-обикновено са метални.  Ако нямате (както аз например  ;)) може съвсем спокойно да използвате порцеланова чиния. Наредете върху чинията свитите сърми. След това изсипете маринатата от буркана със сърми и пилешкия бульон. Аз имах останал бульон и затова го използвах за по-плътен вкус, но ако нямате (както аз в 99% от случаите) съвсем спокойно сложете вода докато залее сърмите. След това отгоре отново поставете една порцеланова чиния, с която да ги затиснете и ги сложете да се варят на умерен огън. Варете сърмите около половин час.

След това сервирайте докато са топли с няколко лъжички кисело мляко. Ако хапвате това вечерта и не ви предстои излизане съвсем спокойно може да добавите към млякото и счукана скилидка чесън за още по-апетитен вкус.

Ами това е от мен за днес мили Тараторковци-дано рецептата да ви хареса толкова колкото и на нас ;)








Няма коментари:

Публикуване на коментар